26-07-2023

Wat is beter: grillen of bakken?

 

Wat is beter: grillen of bakken?

Hoewel zowel grillen als bakken over het algemeen worden gezien als gezondere manieren om voedsel te bereiden, zijn er kleine verschillen tussen de twee. We zetten ze voor je op een rijtje:

Grillen

Grillen op een professionele bakplaat stelt voedsel bloot aan intense directe hitte. Het oppervlak van het eten wordt daardoor dichtgeschroeid, waardoor de buitenkant knapperig wordt terwijl de binnenkant mals blijft.

Bij gegrild vlees kan het vet tijdens het grillen weg wegdruipen, waardoor er minder vet op het voedsel zelf achterblijft en je minder calorieën binnenkrijgt.

Met de juiste techniek en grillen op niet al te hoge temperaturen voorkom je dat de aminozuren en andere stoffen in vlees verbranden en er ongezonde chemische stoffen ontstaan. Om dezelfde reden kun je het beste kiezen voor mager vlees en overtollig vet wegsnijden. Zo voorkom je dat er rook ontstaat die mogelijk ongezonde stoffen bevat. Door de grill te bekleden met folie en er kleine gaatjes in te maken zodat het vet er nog steeds afdruipt, wordt de rook die op het vlees terugkomt verminderd. Laat vlees vooral niet verkolen en eet geen verbrande of zwarte stukken.

Bakken

Bij bakken maak je net als bij grillen gebruik van directe hitte. Afhankelijk van de bakmethode krijg je meer of minder calorieën binnen. Bak je in een pan, dan heb je vaak vet nodig. Dit verhoogt de hoeveelheid calorieën. Bij bakken in een oven heb je dat probleem niet. Net als bij grillen is voor het bakken van voedsel namelijk weinig vet nodig. Dit is dus net zo gunstig als grillen wanneer je minder calorieën wil binnenkrijgen. Gebruik je een braadrek voor vlees, dan kun je het vet afvoeren. Ook dit vermindert de hoeveelheid calorieën. Vermijd het bakken van vleeswaren omdat er dan ongezonde stoffen vrijkomen.

Zowel bakken als grillen kan leiden tot het verlies van vitaminen, vanwege de hoge temperaturen. Zo kunnen warmtegevoelige vitaminen worden vernietigd, zoals vitamine C en enkele soorten vitamine B. Toch behoudt gegrild vlees meer van de B-vitamines riboflavine en thiamine. Ook groenten behouden hun vitaminen en mineralen beter wanneer ze worden gegrild. Als het gaat om het behoud van voedingsstoffen, is grillen dus een goed idee.

Relevant dieetnieuws
Hoeveel calorieën verbruik je op een elektrische fiets?
Zo maak jij je kinderen bewust van voeding
Gezond afvallen: hoe doe je dat?
Caloriearm en toch rijk aan voedingsstoffen: groentesapjes
De Kracht van Voedingsstoffen: Eiwitten, L-Glutamine, Proteïne Shakes en Vitaminen

 

Reacties op: Wat is beter: grillen of bakken?


Er zijn nog geen reacties geplaatst op het dieetnieuws "Wat is beter: grillen of bakken?". Plaats nu een reactie op dit artikel.
Reactie plaatsen
Naam *
Emailadres *
(deze wordt niet getoond)
Bericht *

Vet Onderstrepen Cursief   
* = verplicht invullen

Cookie instellingen

 

Calorielijst.nl maakt gebruik van cookies. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat graag middels deze melding.

 

Op Calorielijst gebruiken we:

 

 

Ja, ik accepteer cookies:

 

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Calorielijst

x