04-01-2019

Kookbattle: gas of inductie?

 

Kookbattle: gas of inductie?

Het is een vraag die velen tegenwoordig stellen: is koken op gas beter dan op inductie? De ene vindt van wel en de andere is dan weer overtuigd van de voordelen van een inductiekookplaat. Wat je voorkeur ook is, je gerechten zullen er niet anders door smaken. Wij hebben voor jou de verschillen tussen koken op inductie en gas op een rijtje gezet, inclusief voor- en nadelen.

Koken op gas

Veel koks zweren bij koken op gas: het gasfornuis opendraaien en de vlammen doen de rest van het werk. Koken op gas is makkelijk en voelt heel erg vertrouwd. Door de grootte van de vlammen en de warmte heb je bovendien het gevoel dat je meer controle hebt.

Koken op gas is niet alleen makkelijk, het heeft ook enkele andere voordelen:

  1. Koken op gas is vertrouwd
    Als je al jaren kookt op gas, weet je perfect hoe je je biefstuk à point krijgt.
  2. Goedkoper
    Gasvuur verbruikt minder energie dan een elektrische kookplaat, waardoor je minder energie verbruikt.

Maar het een gasfornuis heeft ook enkele nadelen:

  1. Gas is niet duurzaam
    Deze had je waarschijnlijk zien aankomen, maar koken op gas is slecht voor het milieu. Het verbranden van gas draagt bij aan de opwarming van de aarde, omdat er namelijk CO2 bij vrijkomt. Gas wordt vaak nog niet duurzaam opgewekt, en is dus niet duurzaam. Daarnaast is het ook zo dat de voorraad aardgas uitgeput raakt.
  2. Gevaarlijk
    Koken op gas vergroot niet alleen het risico op koolmonoxidevergiftiging, maar ook die op een gasexplosie wanneer je bijvoorbeeld de gaspit eens vergeet dicht te draaien.
  3. Goedkoop, maar niet efficiënt
    Gas is een erg goedkope bron en kost minder dan stroom, maar koken op gas is niet zo efficiënt. Er is namelijk slechts een deel van de warmte die je pannen en potten echt warm maakt. De rest van de warmte verdwijnt gewoon.

Koken op inductie

De voorbije jaren wonnen inductiekookplaten aan populariteit. En dat is niet zonder reden, want koken op inductie heeft heel wat voordelen:

  1. Temperatuur precies afstellen
    Een inductiekookplaat kun je nauwkeurig instellen. Bovendien warmen de platen erg snel op.
  2. Veilig
    De kookplaat zelf wordt nooit warm. Je kunt jezelf dus niet verbranden tijdens het koken. Handig wanneer er kinderen in huis rondlopen. Bovendien moeten inductiekookplaten aan heel strenge wettelijk voorwaarden voldoen, waardoor er eigenlijk geen kans is op lekstraling.
  3. Eenvoudig schoon te maken
    In tegenstelling tot bij een gaskookplaat, is een inductiekookplaat makkelijk proper te maken. Geen hoekjes en kantjes, gewoon even vegen en schoon!
  4. Gezonder
    Net zoals bij koken op gas, wordt een inductiekookplaat heel snel warm. Daardoor hoef je niet langer te koken dan op gas waardoor je de voedingswaarden van je ingrediënten bewaart. Dat is erg handig, zeker wanneer je gezonde recepten wilt klaarmaken voor je dieet.

En toch heeft het koken op inductie ook nadelen:

  1. Dure omschakeling
    De omschakeling op zich is enorm duur, want de pannen en kookpotten die je voorheen gebruikte op je gasfornuis kun je niet meer gebruiken. Je moet investeren in kookgerei dat geschikt is voor een inductiekookplaat en daar hangt jammer genoeg een prijskaartje aan. Gelukkig gaan deze kookpotten -en pannen wel decennia mee.
  2. Stroom is duurder dan gas
    Gas kost minder dan stroom. Je zou denken dat stroom goedkoper is, want per kWh betaal je gemiddeld zo’n 20 cent, terwijl een kuub gas zo rond de 60 cent kost. Maar één kuub, bestaat ongeveer uit 8 kWh. Dat betekent dat gas in verbruik goedkoper is, gezien dit lager is. Wel zorgt koken op inductie ervoor dat er weinig energie verloren gaat. Uiteindelijk zijn de kosten dus ongeveer gelijk aan koken op gas.

Wie wint de battle?

Zowel koken op gas als op inductie kennen voor- en nadelen. Maar omdat (aard)gas geen duurzame energiebron is en opraakt, kan je het best een inductieplaat overwegen. Is er geen gas meer, dan zal overstappen op stroom uiteindelijk toch moeten. Twijfelen over de energiekosten? Energie vergelijk je makkelijk online. Zo kun je, bij een overstap op steeds meer en meer stroom, zorgen dat je zo laag mogelijke stroomkosten kiest. Veel kookplezier!

Relevant dieetnieuws
Hoeveel calorieën verbruik je op een elektrische fiets?
Zo maak jij je kinderen bewust van voeding
Gezond afvallen: hoe doe je dat?
Caloriearm en toch rijk aan voedingsstoffen: groentesapjes
Dit zijn de drie redenen waarom een kop koffie goed voor je is!

 

Reacties op: Kookbattle: gas of inductie?


Er zijn nog geen reacties geplaatst op het dieetnieuws "Kookbattle: gas of inductie?". Plaats nu een reactie op dit artikel.
Reactie plaatsen
Naam *
Emailadres *
(deze wordt niet getoond)
Bericht *

Vet Onderstrepen Cursief   
* = verplicht invullen

Cookie instellingen

 

Calorielijst.nl maakt gebruik van cookies. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat graag middels deze melding.

 

Op Calorielijst gebruiken we:

 

 

Ja, ik accepteer cookies:

 

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Calorielijst

x