30-03-2022

Een voedzame en vegetarische sportmaaltijd met de umami-rijke porcini

 

Een voedzame en vegetarische sportmaaltijd met de umami-rijke porcini

Ze zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen en hebben een hartige smaak die we als umami kennen: porcini (enkelvoud porcino) zijn boleten die je wellicht kent van de Italiaanse keuken. Samen met een pastasoort, gecombineerd met wat Parmezaanse kaas, maak je traditionele maaltijden die zeer voedzaam zijn. Zeker als je erna gaat sporten. Probeer ze zelf eens!

Paddenstoelentraditie

Zelf paddenstoelen plukken is hier geen gewoonte omdat de leek doorgaans geen eetbare van giftige kan onderscheiden. Je moet er niet aan denken dat je de verkeerde in je maaltijd verwerkt en op de EHBO belandt. Hoewel een zorgverzekering in veel gevallen goedkoper kan - heb je al eens nagedacht over overstappen zorgverzekering? - neem je dat risico liever niet omdat je ze gewoon bij de betere groenteboer kunt krijgen. Zij het in gedroogde vorm, maar de smaak is er niet minder om. In Italië en ook Frankrijk is het juist een traditie om zelf te plukken. In de herfst zijn hele gezinnen er op zondagmiddagen in de bossen te vinden, op zoek naar kastanjes, truffels en porcini.

Umami-bommetjes

Porcini (wij noemen ze ook wel eekhoorntjesbrood) bevatten weinig calorieën en zitten boordevol vitaminen, eiwitten, ijzer en vezels. En de smaak? Die zorgt er zelfs voor dat je het ontbrekende vlees niet mist! Een bekend Toscaans gerecht is een lintpastasoort met porcini. Bestanddelen die meestal met deze paddenstoelen in de saus verwerkt worden, zijn peterselie, Parmezaanse kaas, knoflook, ui en natuurlijk olijfolie. De combinatie met spinazie is een bekende. Je zet zo'n gerecht naar je eigen hand door de parmezaan te vervangen door een veganistische kaassoort, of voor glutenvrije of groentepasta te kiezen. Zo creëer je een verrassende en voedzame sportmaaltijd.

Kooktips met porcini

Zoals gezegd koop je je gedroogde porcini bij de groenteboer of een speciaalzaak. Ze doen het trouwens ook leuk in een Italiaans verwenpakketje. Schrik niet van de prijs per ons: je hebt er per persoon maar 20 tot 30 gram van nodig. Je weekt de paddenstoelen in gekookt water, laat ze uitlekken in een vergiet met een stukje keukenrol erin, voor het zand, en dan zijn ze klaar om in de saus verwerkt te worden. Risotto ai funghi porcini oftewel Italiaanse rijst met eekhoorntjesbrood is ook een aanrader. Al naar gelang je voorkeuren vervang je de rijst door orzo. Dan wordt het geen risotto maar orzotto, een gerecht dat tv-kok London maakte bij Koffietijd. De smaak versterk je met bouillonblokjes op basis van porcini van het merk Star, verkrijgbaar in de supermarkt. Ook lasagne is een optie: wissel laagjes porcinisaus af met laagjes gewokte spinazie, maak er een (magere) bechamelsaus bij en je weet niet wat je proeft!

Relevant dieetnieuws
Hoeveel calorieën verbruik je op een elektrische fiets?
Zo maak jij je kinderen bewust van voeding
Gezond afvallen: hoe doe je dat?
Caloriearm en toch rijk aan voedingsstoffen: groentesapjes
De Kracht van Voedingsstoffen: Eiwitten, L-Glutamine, Proteïne Shakes en Vitaminen

 

Reacties op: Een voedzame en vegetarische sportmaaltijd met de umami-rijke porcini


Er zijn nog geen reacties geplaatst op het dieetnieuws "Een voedzame en vegetarische sportmaaltijd met de umami-rijke porcini". Plaats nu een reactie op dit artikel.
Reactie plaatsen
Naam *
Emailadres *
(deze wordt niet getoond)
Bericht *

Vet Onderstrepen Cursief   
* = verplicht invullen

Cookie instellingen

 

Calorielijst.nl maakt gebruik van cookies. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat graag middels deze melding.

 

Op Calorielijst gebruiken we:

 

 

Ja, ik accepteer cookies:

 

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Calorielijst

x